София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

КПКОНПИ не установи конфликт на интереси при Румен Радев

И по двете разследвания

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) не е установила конфликт на интереси по отношение на президента Румен Радев, свързан с работата му във Военновъздушните сили (ВВС) и назначаването на съпругата му - Десислава Радева, за пиар на ВВС.

Освен за назначаването на бъдещата си по това време съпруга държавният глава беше проверяван от комисията и за закупен през 2010 г. апартамент в София. Заключението е, че не е установен конфликт на интереси поради липса на частен интерес на Радев илина свързано с него лице.

От КПКОНПИ отбелязват също, че твърденията в сигнала касаят правни действия – сключване на договори за наем и договор за покупко-продажба на недвижими имоти, извършени от Радев в качеството му на физическо лице, участник в гражданскоправния
оборот, а не като лице, заемащо публична длъжност. Както и че не е налице свързаност между Радев и Десислава Генчева преди датата на сключване на гражданския брак.