София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

КПКОНПИ променила имотната декларация на Порожанов?

Не е ясно откъде тръгва разминаването

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Декларацията на земеделския министър Румен Порожанов, поместена на сайта на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), е съвсем различна от документа, който той е подал, установи медийна проверка.

Скандалът тръгна от "Биволъ", който установи, че през 2017 г. съпругата на Порожанов е получила имоти от две дружества, в които е имала участие, но в които вече не фигурира - "Частни инвестиционни проекти" и "Армар Корпорейшан Дженерал Техникал Ко-оперейшан".

От "Армар" Порожанова е взела два апартамента на бул. "Черни връх" с подземен гараж, а от "Частни инвестиционни проекти" - над 13 декара земеделска земя в Банкя.

От справката в имотния регистър става ясно, че сделките са сключвани в изпълнение на дълг, а от земеделското министерство обясниха, че това представлява разпореждане с ликвидационни дялове в дружествата.

Апартаментите от "Армар" са придобити на цена от 240 000 лв., като единият е продаден още през 2017 г. за 152 554 лв., а вторият - през 2018 г. за 247 412 лв.

Тези сделки обаче не фигурират в годишната декларация на министър Румен Порожанов, а той е бил длъжен да ги обяви.

В декларациите има изрична графа, в която следва да се отбележи прехвърлянето на имоти през съответната година.

Съпругата на Порожанов изобщо не се появява и в останалите части на декларацията.

От земеделското министерство твърдят, че сделките на Веска Порожанова от 2017 г. са били отразени в декларацията и не знаят защо те не фигурират в копието, качено на сайта на антикорупционната комисия.

По закон декларациите се подават на хартиен и електронен носител.

Експертна проверка показа, че декларацията, изпратена от МЗХГ, и тази, качена на сайта, имат еднакво контролно число. Засега няма обяснение как е възможно да изчезнат цели редове с информация в тях.

Не е ясно и дали подобни липси няма и при други публични лица.

Около декларациите на политици и висши чиновници от години възникват несъответствия и елементарни грешки, а те пък редовно "забравят" да подават и встъпителни и заключителни декларации при оттегляне от поста.

Единственото възможно по закон последствие за тези нарушения е неизрядните да бъдат дадени за проверка на НАП.

Какво се случва след това обаче, не е известно, тъй като данъчните традиционно отказват всякаква информация.