София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Край: Топлото е невинен

Съдът го оправда за валутни престъпления

6 годиниПравосъдие 6 Боряна Райчева

Бившият директор на "Топлофикация" Валентин Димитров е бил окончателно оправдан по обвинението за валутни престъпления. Делото се точи десет години, като градските съдии - председател Вера Чочкова, Тони Гетов - докладчик, и Александрина Дончева са споделили напълно изводите на Софийския районен съд (СРС).

През март 2016 година Димитров беше оправдан и от първата инстанция, защото беше прието, че деянията, за които е обвинен, вече са декриминализирани.

Според обвинението в периода от 20 октомври 1999 г. до 25 юни 2003 г. в Австрия Димитров е извършвал финансови сделки в нарушение на валутното ни законодателство, като предоставените от него кредити и извършените сделки с ценни книжа са за общо близо 6 млн. лева.

Другото обвинение срещу него е, че между 2004 - 2006 г. отново e нарушил валутните закони, като в качеството си на управител на фирма "Про Марк" ЕООД, не е декларирал пред БНБ множество сделки за над 16 млн. лв.

През 2015 г. обаче текстът на чл. 251 от Наказателния кодекс беше променен, като от изпълнителното деяние отпадна нарушението на разпоредба на закон, на акт на Министерския съвет или на обнародван акт на Българската народна банка относно режима на сделките, вноса, износа или други действия с валутни ценности.

И двете инстанции са категорични, че към момента на извършване на деянията подсъдимият е извършил престъпление по чл. 251 от НК, но последващото изменение го спасява от наказателно преследване.

Промяната в Наказателния кодекс (НК) доведе до оправдателна присъда и за бившия зам.-председател на парламента от ДПС Христо Бисеров, който също беше обвинен по този текст.

Валентин Димитров е в затвора, където още изтърпява наказание от три години затвор за безстопанственост, а висящи срещу него са и делата за пране на пари и за длъжностно присвояване на близо 4,5 млн. лв. През лятото той поиска да бъде освободен предсрочно, но съдът му отказа.