София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

КРАЯТ НА ЕРАТА МЕРКЕЛ: Как реагира светът?

Макрон приветства решението на германския канцлер

5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Френският президент Еманюел Макрон приветства решението на Ангела Меркел да се оттегли от политиката, напускайки поста на канцлер на Германия след изтичането на мандата й през 2021 г.  По думите на Макрон решението на Меркел е „изключително достойно за уважение и крайно почтено”. По думите му Ангела Меркел никога не е забравяла какви са ценностите на Европа и е управлявала  смелост страната си.

Решението  на германския канцлер бе коментирано и от Белия дом. Говорителката на американския президент Сара Сандър,  смята, че намерението на германския канцлер напусне политическата сцена е вътрешен въпрос за страната и за сънародниците й.

Вчера Ангела Меркел обяви, че това е последният й мандат като канцлер на Германия, а през декември, тази година, когато са изборите за нов лидер на Християндемократическия съюз, тя няма да се кандидатира за председателския пост. Меркел бе категорична, че няма да заема вече никаква политическа длъжност.

Според анализатори и дипломати в Брюксел, решението на най-силния европейски лидер – Ангела Меркел да се оттегли от властта предвещава несигурност и евентуална парализа на Европейския съюз. Мнозина започнаха да си задават въпроса как Евросъюзът ще се справи без Меркел по ключови въпроси като миграцията и реформата в еврозоната.

От Европейската комисия обаче не смятат, че излизането от политиката на Меркел ще се отрази на работата им. „Решението й се очакваше, то няма да промени нещо“, казва източник от комисията пред АФП.