София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Краят на Европа

Старият континент е преживял какво ли не и е оцелял

8 годиниПолитика 15 Боряна Райчева

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

Омаядите са сунитска династия, управлявала халифата в днешната сирийска столица Дамаск от 661 до 750 година. През 750-а година били свалени от власт от Абасидите и били принудени да бягат на запад. Което доказва, че преселението на арабите към Европа не е за сефте.

Омаядите имали културно, организиционно и военно превъзходство и за нула време завладели Испания и Португалия, където създали халифата Кордоба. Арабското „присъствие“ на Иберийския полуостров продължило 8 века. В годината на откриването на Америка (1492) маврите били окончателно изтласкани от Европа.

Оксфордският професор Фелипе Фернандес-Арместо, по рождение испанец, пише, че арабите донесли в Испания култура, каквато до този момент нямало. Например, че човек трябва да се мие.

Испанците и Омаядите воювали, но и живеели заедно и се учели един от друг. Но все пак били и си останали много различни. Религията била в основата на конфликта. И християнството, и ислямът на този етап били войнствени и експанзивни и не допускали конкуренция. Християните спечелили сблъсъка, въпреки че първоначално изоставали чисто военно и като държавническо мислене.

Реконкистата, възвръщането на Испания е доказателството, че Европа не може да бъде отписвана. Във времена на кризи, каквито са били тези на арабското нашествие в Испания и на османското на Балканския полуостров и Централна Европа, винаги се явяват пророци, които вещаят края на Европа.

Но и маврите, и османците в крайна сметка са изтласкани от Европа. Европа си остава европейска и християнска.

Днес също мнозина проророкуват края на Европа. И заплахата пак идва откъм Дамаск.

Но Европа няма как да загуби тази „война“. Първо, даже 2 милиона бежанци са под 1 процент от населението на Европейския съюз. И второ, което е по-важно, ислямът, който е религията на пристигащите, няма съзидателна алтернатива. Той е силен в разрушението и терора, в насаждането на страх и нетърпимост. Но не може да даде благоденствието, към което се стремят милионите по целия свят и което всъщност е движещата сила на сегашното преселение.

Омаядите, завладели Испания, създали прекрасни сгради и градове, цветуща цивилизация с удобства и сигурност и пак не успели да се прихванат. Какво остава за полуграмотните сегашни тълпи.

Но все пак сегашното преселение не е безобидно. То „страхува“ европейците, поставя под небивал натиск политиците, променя политическия пейзаж.

Пророците на европейския разпад са два вида – искрени и пресметливи.

Първите не харесват изобщо Европа такава, каквато е и се радват, че арабите ще я гътнат. Да разрушим стария свят, пък с какво ще го сменим, ще му мислим после.

Вторите просто искат да яхнат вълната. Да влязат в парламентите, да седнат в креслата и колите.

Европа е стара. И е виждала много пъти всичко това. Ще го преживее и този път.

 

Вижте още една гледна точка от Пламен Пасков: Краят На Европа, Началото На Еврабия-3

 

Още от Георги Даскалов в Евроком