София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Красимир Каракачанов: Не взимаме F-16, за да нападнем Русия

Комисията по забрана заседава

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Не мога да се съглася с част от мотивите на президента, като например, че не били засегнати много от въпросите по сделката или че нямало широк консенсус. Искам да припомня, че това е тема, която е била коментирана и в обществото, и в медиите и в институциите в продължение на вече две години и половина. Това заяви в Комисията по отбрана военният министър Красимир Каракачанов по повод ветото на президента върху сделката за закупуване на нови самолети за Българската армия.

,,Друг мотив е, че не е  имало широк консенсус в обществото. Извинете, но то няма консенсус по циганската престъпност, а очакваме да има по такъв въпрос като закупуването на самолети. Искам да подчертая също така, че не купуваме американски изтребители, за да нападаме Русия или която и да било друга страна. Това, което виждам, е, че в обществото се води дебат на една извънполитическа основа, при която отново се делим на русофоби, русофили, американофили и т.н. В тази връзка, докато се делим на -фили и -фоби, никога няма да има стопроцентов консенсус в българското общество'', обясни Каракачанов.

,,Това, което чух от противниците на сделката в никакъв случай не бяха технически аргументи, а политически. Относно предложението на опозицията решението за сделката да се отложи с шест месеца искам да кажа, че това няма как да стане, защото тогава цената ще бъде по-скъпа. Така че смятам, че по този въпрос би следвало да се ориентираме спрямо интересите на страната'', допълни в заключение Красимир Каракачанов.

Заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов коментира още, че не може да се изпълни широк консенсус когато договорите не могат да бъдат публично показани.

Христов коментира, че заради това, че договорите не бяха публично показани някои от депутатите злоупотребиха с това и имаше коментари, че самолетите Ф-16 няма да бъдат доставени до 20 години.

"Заради това, че договорите не бяха публично показани някои от депутатите злоупотребиха с това и имаше коментари, че самолетите Ф-16 няма да бъдат доставени до 20 години", каза още той.

"При положение, че говориха всички включително и публично, беше заявявано навсякъде, че този самолет с този пакет ще се реализира с първоначалните ни намерения не разбирам какво повече трябва да обясним", завърши Емил Христов.