София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Красимир Вълчев: 1000 лева чисто е учителската заплата

За младите учители тя е по-ниска

5 годиниОбразование 1 Боряна Райчева

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев заяви тази сутрин в студиото на Нова телевизия, че минималната работна учителска заплата за тази годиан е 1300 лева бруто или около 1000 лева чисто. Той направи уточнението, че за младите учители заплатата е по-ниска. От образователното ведомство имат намерение да увеличат минималната брутна заплата, като се надяват размерът й да достигне 1800 лева.

Министър Вълчев заяви още, че в следващите години трябва да има промени в цялостното устройство на системата, за да може да се говори за ефективна образователна реформа. Той призна, че нашите учебни програми действително са по-натоварени и амбициозни в сравнение с учебните програми на друго европейски страни. Според него е доста по-важно учителят да може да мотивира ученика, вместо да му предаде абсолютно всички уроци, както е по план.