София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Красимир Вълчев гарантира увеличение за учителите

Основната преподавателска заплата става 1500 лева

6 годиниОбразование 5 Боряна Райчева


Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев обяви пред журналисти на международната конференция "Подкрепа за младите учители като инструмент за качествено образование - привличане, набиране и подготовка на ефективни млади учители в образованието", че преподавателите ще получат по-добри възможности за развитие. Прогнозата му за следващите няколко години са увеличение на месечните възнаграждения, допълнителни стипендии в университетите и приемът на бъдещи педагози да се увеличи."Важното е като държава, да поддържаме учителските заплати над средните за страната, това е ключово в дългосрочен план, за да мотивираме повече млади хора да станат учители", заяви министърът. Според него във всички сектори има недостиг на работна ръка, но в сферата на образованието липсата е най-осезаема. Училищата имат нужда най-вече от учители по физика и математика.

Министърът на образованието и науката обяви, че МОН ще изработи информационна система, чрез която да се следи при кои предмети липсват преподаватели. В системата ще бъдат регистрирани всички придобиващи и придобили педагогическа способност, както и навлизащите в пенсионна възраст. Предвижда се сегашната основна заплата от 760 лева да се увеличи на 1500 лева. По този начин младите учители ще бъдат по-уверени да се развиват в сферата на образованието. Красимир Вълчев сподели и проблем който в последните години става все по-сериозен. Средната учителска възраст е между 49 и 50 години и промените ще бъдат направени с цел привличане на по-млади кадри в образователната ни система.