София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Красимир Вълчев: След 10 години ще има недостиг на кадри във всички области

Масовизацията на образованието е основен проблем

4 годиниОбразование 14 Боряна Райчева

В Университета за национално и световно стопанство в София започна тридневен младежки икономически форум на тема „Перспективи и предизвикателства пред висшето образование 30 години след началото на прехода“.
Гост на форума беше министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той направи преглед на мащабните трансформации в българското общество след демократичните промени и в частност - в системата на висшето образование:
„Висшето образование се масовизира“, изрази безпокойството си просветният министър. През 90-та година са приемали 30% от завършващите училищно образование в университетите. По думите на Вълчев, последното решение за крайна либерализация е взето през 2007-2008 г., в резултат на което се е стигнало до над 80% прием в системата на висшето образование.
Друг проблем, който посочи министърът, е ученето само заради получаването на диплома. Той изрази безпокойство, че държавата е допуснала и нерационално търсене на висше образование, т.е. учене за диплома, а не за знания и умения в определена област. Нерационалното търсене избуя в социалните, в стопанските, в правните науки за сметка на инженерните науки и образованието, където има недостиг на кадри, посочи Вълчев.
„През следващите години ще бъдем изправени пред повсеместен недостиг на специалисти във всички сектори. Възрастовата структура е такава, че при нормално възрастово разпределение след 10 години трябва да се пенсионират 25% от хората, но при нас ще се пенсионират 40% от хората. Младите хора, които ще навлизат на пазара на труда, ще бъдат едва 2/3 от тези, които ще излизат“, изрази притеснението си Красимир Вълчев.