София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Красимир Вълчев води среща за развитие на иновациите в ЕС

Министрите обсъждат инвестициите на човешки капитал в науката

6 годиниПолитика 13 Боряна Райчева

Неформална среща на министрите с ресор „Научни изследвания“ ще се проведе днес в НДК. Тя ще бъде водена от министъра на образованието и науката на България Красимир Вълчев. На срещата министрите от ЕС ще търсят  общ подход по ключови въпроси на съюза в областта на научните изследвания и иновациите, като например подкрепа на национално и регионално равнище за авангардни иновации и по-широкото им използване - приоритети, по които ЕС и държавите-членки следва да работят, като подкрепят предприемаческата и иновационната култура и укрепват иновационната екосистема. Дискусията ще допринесе за създаването на функциониращ Европейски съвет за иновации.

Ще бъдат обсъдени инвестициите на човешки капитал в науката. Делегатите ще обсъдят възможностите за повишаване на привлекателността на научните кариери и постигане на по-оптимална мобилност на изследователите чрез Европейската рамка за професионално развитие на учените.

Този диалог ще допринесе за формирането на европейска визия за инвестиции в човешки капитал в следващата Девета рамкова програма на ЕС за научни изследвания и иновации и следващото поколение финансови инструменти НА ЕС като Еразъм +, Европейския социален фонд и Европейския фонд за регионално развитие.

След срещата министрите ще дадат пресконференция за медиите.