София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Кремират 3000 гръцки мъртъвци годишно у нас

В Гърция все още няма крематориум

5 годиниЛюбопитно 15 Боряна Райчева

 

Близо 3000 мъртъвци от Гърция се налага да предприемат последно пътуване - най-често до България, ако тяхното или на близките им желание е да бъдат кремирани.

В Гърция кремирането е разрешено преди 13 години, но страната все още няма крематориум. Най-силният противник на кремацията е църквата,.

Тя го определя като несъвместимо с нейните учения.

По тази причина много гърци решават да кремират починалите си близки в чужбина.

България е особено популярна в това отношение, защото е близо до Гърция и тялото на починалия може да бъде кремирано до 24 часа след смъртта, както е прието в Гърция.

В южната ни съ седка все повече хора избират урната за свой вечен дом - независимо дали са вярващи, или не.

От друга страна, в големите градове гробищните паркове са препълнени, а кремирането пести място.

Процедурата обаче не е по джоба на всеки: транспортирането на мъртвец до България за кремиране може да струва и 10 000 евро.

Скоро тази ситуация може да се промени, тъй като гръцкият министър на околната среда Йоргос Статакис е издал разрешение за изграждането на крематориум в Атина.

Църквата обаче оказва много силна съпротива, а и жителите от съседните квартали искат да спрат проекта, опасявайки се, че може да нанесе вреда на здравето им..

Планове за изграждане на крематориум има също така в Патра и Солун, които обаче така и не напредват заради точещи се съдебни дела.

Особено активно за построяването на крематориум се бори кметът на Солун Янис Бутарис.

Преди няколко години той трябваше да придружи тялото на починалата си съпруга до София, за да бъде кремирано.