Гледай
на живо

Кремъл: Ако Г-7 ни поканят, ще го обсъдим

От Москва ще поставят обаче условия

Русия ще обсъди евентуална покана да се присъедини към следващата среща на върха на държавите от Г-7. Това заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по повод изявлението на американския президент Доналд Тръмп, че смята да покани руския си колега Владимир Путин догодина, когато Г-7 ще се събере в САЩ. Евентуалното завръщане на Москва в клуба на най-могъщите държави се очертава да бъде една от горещите теми на сегашната среща на върха, която започна в събота във френския град Биариц. За проведените разговори по този въпрос потвърди японското агенство Kyodo.


"Присъединяването отново към Г-7 не е самоцел на Русия, но ако постъпи такова предложение, то ще бъде обсъдено. Президентът Путин вече е коментирал този въпрос на пресконференция", добави Песков, предаде РИА Новости.


Според него много въпроси се решават по-ефективно във срещите на върха във формат Г-20. Песков добави, че Путин не отказва да общува с други лидери във всякакви формати. Русия беше отлъчена от Голямата седморка след като анексира Крим през 2014 г.

По-рано се появи версия, че Москва ще постави като условие за връщане на формата Г-8 да се свалят западните санкции срещу Русия.