София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кремъл отбеляза влошаване отношенията си с Белия дом

От САЩ не са изненадани от експулсирането на американски дипломати

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Вашингтон смята, че решението на Москва за експулсиране на американски дипломати от страната отбелязва по-нататъшното влошаване на отношенията между Москва и Вашингтон. Това се посочва в изявление, публикувано в четвъртък от пресслужбата на Белия дом, съобщи ТАСС.

"Решението на Русия днес за експулсиране на американските дипломати отбелязва по-нататъшно влошаване на отношенията между САЩ и Русия", се казва в документа.

Пресслужбата също така заяви, че решението на Русия да изпрати група американски дипломати от страната не е изненада за Съединените щати и Вашингтон е готов да даде отговор на този ход от страна на Москва.

"Руският отговор не беше неочакван и САЩ ще го направят", се казва в документа.

На 26 март Вашингтон съобщи за експулсирането на 60 дипломати от Руската федерация и закриването на руското генерално консулство в Сиатъл. Още 24 европейски държави, както и Австралия, Грузия и Канада изпратиха 63 дипломати от Русия. НАТО намали списъка на руските мисии до 20 души, а ЕС отзова посланика си за консултации в Москва, неговия пример бе последван от България, Литва, Люксембург, Малта, Португалия и Словакия (по-рано в Лондон изгони 23 руски дипломати, Москва отговори на експулсирането на същия брой британски).

Координираното действие възникна на фона на отравянето на бившия полковник ГРУ Сергей Скрипал в Солсбъри, за което някои западни страни обвиняват Русия. Москва отхвърля участието си в инцидента.

Русия обяви за персона нон грата 58 служители на посолството на САЩ в Москва и двама служители от Генералното консулство в Екатеринбург.