София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Кремъл: Русия няма да бъде вкарана в разрушителна надпревара с оръжия

Коментира говорителят на президента Дмитрий Песков

4 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

Увеличението на бюджета, сдържаната и експанзионистична политика на НАТО спрямо Русия не може да не предизвика безпокойство, заяви Дмитрий Песков. Руската федерация обаче няма да се включи в надпреварата с оръжие, тъй като това е фатално за икономиката, добави говорителят на президента. В момента сигурността на Русия е гарантирана за много години напред, пише агенция ТАСС.

По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че членовете на Европейския съюз и Канада ще увеличат общия си принос за разходите за отбрана до 130 милиарда долара до 2020 г. и до 400 милиарда долара до 2024 г.

Дмитрий Песков засегна и темата на Договора за премахване на ракетите със среден и малък обсег на действие. Предложението на американския президент Доналд Тръмп за създаване на заместител на Договора за INF и включване на Китай там не намери подкрепа в Пекин, обясни говорителят на президента. Значението в такъв документ ще се появи, само когато страните от Западна Европа се присъединят към него, на територията на които могат да се разполагат и ракети със среден и по-малък обсег.

По-рано, на среща за развитието на ВМС, Владимир Путин посочи факта, че СССР и Варшавски договор, срещу които е създаден Северноатлантическият алианс, отдавна няма. Въпреки това организацията продължава да се разширява. Ако първоначално само 12 държави бяха част от военния блок, сега техният брой е нараснал до 29. Военните разходи на страните от алианса представляват 70% от глобалните разходи за отбрана.