София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Кремълското влияние върху България

Доклад на САЩ показва как Русия оказва натиск върху страната ни

6 годиниПолитика 14 Боряна Райчева

Докладът на Конгреса на САЩ за кремълското влияние върху България вече излезе в пълния си текст. Докладът е изготвен по инициатива на сенатора от Демократическата партия Бен Кардин и е насочен към намеса на Русия, за ерозиране  на демокрациите в  САЩ и Европа. Пет от страниците в него са посветени на България.

„Русия упражнява влияние върху България чрез доминиращата си роля в икономиката ѝ, главно в енергийния сектор, както и чрез пропаганда, отношения с политически партии, културни връзки и силно влияние върху българската армия, която продължава да разчита на екипировка от съветско време“, се казва в доклада. В него се посочва, че историческите отношения между Русия и България правят страната ни обект на по-голямо руско влияние. Посочва се, че в центъра на София е катедралата „Св. Александър Невски“, която носи името на руски принц, в почит на руските войници, а в близост е и паметникът на руския цар Александър II, който ръководи усилията за освобождаване на България от Османската империя.

В доклада се посочва, чеБългарската социалистическа партия поддържа добри отношения с Москва и дори нейният лидер Корнелия Нинова се обяви срещу санкциите на ЕС по отношение на да изпълнява Русия, както и че партия „Атака“ призовава за по-близки отношения с Русия и остро се противопоставя на Европейския съюз чрез „ксенофобски, крайно дясна програма“. От друга страна подчертават, че премиерът Бойко Борисов се опитва да предприема мерки за отслабване на руското влияние.

„Явното разминаване между българското общество – широката подкрепа за Русия от страна на населението, съчетано със усилията за безусловно партньорство с ЕС и НАТО от страна на българското правителство, налагат по-задълбочено ангажиране на САЩ във всички сектори на българското общество“, пише в доклада.

Според експертите, България е почти напълно зависима от руския нефт и природни газ. 90% от природния газ на България се внася от Русия и страната е напълно зависи от Москва по отношение на доставянето на гориво за производство на ядрена енергия от двата български реактора, които произвеждат 35% от електроенергията на  страната.

В доклада пише още, че руското правителство, чрез фондацията „Руски свят“, подкрепя организации извън Русия, в партньорство с Руската православна църква,  за насърчаване на руския език и руска култура." " Руски свят" управлява шест руски центъра в България, и се фокусира върху културни и образователни програми, които са изцяло на руски език.

Твърди се също, че Русия се стреми да се намесва в българската политика по време на президентските избори през 2016, като използва техники, които се прилагат навсякъде другаде в Европа.

Кремъл също така се намесва и в последните български парламентарни избори. Преди парламентарния вот през 2017 г., български анализатори твърдят, че над 300 български уебсайтовете са обвързани с активна проруска пропаганда.

В доклада, обаче, България е похвалена за активната си роля в Алианса. „Тя участва със свои войници и понесе трудни моменти по време на ръководените от НАТО мисии в Афганистан и Ирак, където даде и жертви....Активната роля на България в НАТО, обаче, остава донякъде затруднена от обстоятелството, че страната продължава да разчита на руско военно оборудване, наследство от времето на Варшавския договор“, пишат експертите.

Изводите в доклада са, че въпреки натиска от Москва, България остава устойчива, страната ни е избрала прозападния път на развитие, доказала е своята устойчивост по важни въпроси като сигурността, сътрудничеството със Запада и подкрепа на санкциите на ЕС срещу Русия.

Като слабост на България е посочено, че страната ни е уязвима по отношение на руския асиметричен арсенал, което налага и помощ за България от демократичните й съюзници.

В заключение на доклада се посочва, че Съединените щати ще бъдат в състояние да помогнат на лидерите в българското правителство и на гражданското общество да се противопоставят и противодействат на асиметричния арсенал за намеса на Русия в България.