София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Кристалина Георгиева: Качеството на живот в България е лошо

„Трябва ни икономически растеж от около 5%“

8 годиниПолитика 15 Боряна Райчева

България изостава по отношение на качеството на живот и потребностите на населението, каза в Пловдив заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева.

Тя заяви, че ако искаме да да го мним тези, които живеят по-добре от нас ни е необходим икономически растеж с около 5%. Тя подчерта, че страната ни бързо и резултатно усвоява еврофондовете и припомни, че през миналата година страната ни е била втора по усвояемост на евросредствата в ЕС, но сега по новите програми, по които може да усвоим 32 милиарда лева, има забавяне.

Според Георгиева основните проблеми са недовършените реформи, работната сила и липсата на добра инвестиционна среда у нас. Като цяло страната ни се вписва добре в Инвестиционния план за Европа, известен още като план "Юнкер", добави още заместник-председателят на ЕК.

За кратко време България е сключила три споразумения за малки и средни предприятия, две от които вече работят, а третото се довършва.
Общият обем на финансирането за малките и средните предприятия е 200 милиона евро.

Според Кристалина Георгиева впечатление прави бързото включване на фирми - само по първото споразумение вече има двеста одобрени и получили финансиране проекти в различни сфери.