София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Кристалина Георгиева – председател на ЕК?

Името й е спрягано като силен претендент

5 годиниПолитика 10 Боряна Райчева

Лидерите на Европейския съюз обсъждат кандидатурата на българката Кристалина Георгиева за поста на председател на Европейската комисия.
В момента Кристалина Георгиева заема поста на изпълнителен директор на Световната банка, но в периода между 2014 и 2016 беше комисар по бюджета и заместник-председател на Европейската комисия.
На среща на лидерите миналата седмица в румънския град Сибиу са били обсъждани потенциалните кандидати за постовете на председател на Европейската комисия, Европейската банка и Европейския съвет. Името на Кристалина Георгиева е спрягано като силен претендент за наследник на Жан-Клод Юнкер.
Процесът по избор на нов председател на Европейската комисия ще започне след изборите за Европейски парламент и лидерите ще определят окончателните кандидатури на друга среща, която е планирано да се състои на 28 май в Брюксел.