София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кристалина Георгиева ще се кандидатира за генерален секретар на ООН

Иска българското правителство да я предложи

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Еврокомисарката Кристалина Георгиева даде да се разбере, че ще се кандидатира за генерален секретар на ООН, ако бъде подкрепена от българското правителство. На форум, организиран от Международния институт за мир, Георгиева заяви, че за нея е чест, че много хора я убеждават да се кандидатира, но решението е на българското правителство.

Тя добави, че няма да приеме номинация от друга държава, тъй като е българка и обича страната си.

„Не търся и нямам желание да бъда номинирана от друга държава, защото това е моята страна, обичам я. Няма начин да направя нещо, което ме вкарва в конфликт с това да съм българка“, каза тя.

Агенция „Франс прес“ припомня, че в момента българската кандидатка е генералната директорка на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която остана пета при последното гласуване в Съвета за сигурност. Агенцията цитира и министър-председателя Бойко Борисов, който заяви, че до 26 септември Ирина Бокова остава българската кандидатка, а след това ще се решава в зависимост от нейното представяне.

АФП добавя, че нагласите са този път да бъде избрана жена за генерален секретар на световната организация, след като 8 мъже досега са заемали поста.