Гледай
на живо

Кристиан Костов взе второто място на Евровизия

Големият победител на сцената в Киев е Португалия

Кристиан Костов взе второто място на Евровизия Кристиан Костов завърши на престижното второ място в тазгодишния конкурс "Евровизия". Големият побед... thumbnail text

Кристиан Костов завърши на престижното второ място в тазгодишния конкурс "Евровизия".

Големият победител на сцената в Киев беше Португалия. Песента на Салвадор Собрал "Amar pelois dos" ("Любов за двама") получи най-много точки както от националните журита, така и от зрителското гласуване. Молдова остана на трето място, а Белгия зае почетното четвърто място на големия финал на Евровизия.


Предварително талантливият Кристиан беше сочен за сериозен претендент за челните места. В седмицата преди конкурса в Киев букмейкъри му отредиха трето място. Още със старта на гласуването България се изкачи в челото на класацията до второто място след Португалия. От гласовете на националните журита в 42-те гласуващи страни страната ни събра 278 точки. От зрителите българската песен получи още 337 точки, което я остави в поножието на върха. Интригата се запази до края, тъй като именно България и Португалия си поделиха най-много точки от зрителската подкрепа.

Най-високата оценка - 12 точки, страната ни получи от Македония, Норвегия, Естония и Беларус. На практика българската песен поличи признание от почти всяко от 42-те гласували журита. Ние дадохме нашите 12 точки на Австрия.

„Ако вие сте доволни, това е добре. Всичко това е за България. Много съм горд, че всички сте доволни от представянето. Смятам, че ние наистина заслужавахме победата. Съжалявам, че не донесох голямата награда на Евровизия в България. България не е малка. Ние сме победители. Благодаря на всички българи, които гласуваха от целия свят. Накарахте ме да се разплача. Никога досега не сме получавали толкова високо гласуване. Пожелавам си България да спечели наградата следващата година”, заяви след финала на Евровизия българският участник в конкурса Кристиан Костов.

България вече получи две признания от конкурса в Киев. След гласуване на журналистите в пресцентъра на Евровизия, получихме две награди - за най-добри специални ефекти и най-добра сценична концепция и присъствие.