София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Кристияно Роналдо е заподозрян в данъчни измами?

Според немско издание той е ползвал офшорки на Вирджинските острови

7 годиниСпортни 11 Боряна Райчева

Нападателят на Реал Мадрид и на португалския национален отбор Кристияно Роналдо е ползвал услугите на офшорни фирми от Вирджинските острови в продължение на години, за да укрие данъци за доходи в размер на десетки милиони евро, съобщи германското списание Шпийгел.

Журналистите от Шпийгел уточняват, че Роналдо е прехвърлил своите рекламни права на двете офшорки през 2014-а година, а по негова сметка постъпват 75 милиона евро.

Това се случва преди промяната на законите в Испания, чрез които са въведени данъчни облекчения за чуждестранните футболисти, които преди това бяха твърде високи. Смята се, че именно това е подтикнало португалския футболист да използва ниските данъчни проценти на Вирджинските острови.

Информацията за Роналдо е само част от файл на footballleaks с размер 1.9 терабайта, в който има данни за много други от света на футбола. Документите са близо 18 милиона, като в тях се откриват също така имената на Месут Йозил и Жозе Моуриньо.

Предполага се, че в близките седмици ще станат известни имената и на други футболисти, които са укривали данъци.

"Роналдо и Моуриньо са чисти пред испанските и британски данъчни власти", категорични са от мениджърската компания на Жорже Мендеш, който е агент и на двамата.