Гледай
на живо

Кристо ще опакова Триумфалната арка

„Опаковането” ще съвпадне с голяма изложба на творби на Кристо и Жан-Клод

Кристо ще опакова Триумфалната арка Артистът Кристо ще опакова Триумфалната арка в Париж. Проектът ще бъде отворен за публиката в продъл... thumbnail text

Артистът Кристо ще опакова Триумфалната арка в Париж. Проектът ще бъде отворен за публиката в продължение на две седмици догодина – между 6 и 19 април.

Арката ще бъде обвита в 25 хил. кв. метра рециклируема полипропиленова материя в сребристосин цвят и 7 хил. метра червено въже. Проектът ще бъде осъществен в сътрудничество с центъра "Помпиду" и Центъра за националните паметници.

„Опаковането” ще съвпадне с голяма изложба в парижката галерия на творби на Кристо и Жан-Клод, като фокуса ѝ ще е „опаковането” на най-стария мост във френската столица, което те правят през 1985 г.

Проектът е замислен от артиста още тогава и ще бъде осъществен почти 60 години по-късно. "Жан-Клод бе толкова близо до мен през целия ми живот", казва Кристо пред "Ню Йорк таймс". "Разбира се, иронично е и тъжно, че тя не е тук. Но нямам търпение да продължа с живота и с работата си."

Одобрението за проекта е дошло сравнително бързо, казва той, за разлика от бюрократичните спънки около опаковането на Райхстага, което е отнело близо 20 години. Проектът няма да се финансира от държавни пари, а чрез продажбата на картини, рисунки, литографии и други предмети, добавя авторът.