София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Кризисният център за жени в Димитровград затваря врати

Причината е, че няма пари за него

6 годиниОбщество 9 Боряна Райчева

Най-големият кризисен център за жени и деца, които са жертви на домашно насилие, затваря врати. Причината е, че няма пари. Центърът се намира в Димитровград, а финансирането му не е достатъчно и той ще затвори до края на годината.Таня Данева - директор на кризисни център съобщи, че през последните 2 години средствата са осигурявани от дарения. Тя добави, че жените, които търсят подслон при тях са в тежко положение.

Точно за такива жени и деца центърът е място, където могат да избягат и да се опитат да продължат живота си.

Вариантът работата на центъра да продължи е да се намери постоянно финансиране. Това може да направи единствено общината като кандидатства за пари от Агенция „Социално подпомагане". Вече две години обаче тя не го прави.

За 2 години през кризисния център са преминали 58 жени и деца. За последните две се търси място, където да бъдат преместени след затварянето на центъра в края на годината.