София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

КТБ -управлявана с аристократична досада

Вестник "Банкер" също бил спонсориран от фалиралата банка

пропускане
5 годиниПравосъдие 3 Боряна Райчева

Отказвайки всякакъв коментар пред журналисти преди днешното поредно заседание по мега делото за КТБ, основният свидетел на обвинението- бившата дясна ръка на Цветан Василев- Бисер Лазов, влезе в съдебна, за ад продължи с разказа си за събитията до фалита на банката.
 
В рамките на днешното си изложение в зала Лазов даде подробности за събитията от 2011-та до фалита на банката през 2014-та година. Свидетелят на прокуратурата на няколко пъти успя да разсмее присъстващите в съдебната зала с квалификациите и епитети към бившите изпълнителни директори на КТБ- Георги Христов, Илиан Зафиров и Александър Панталеев. 
 
Направи впечатление обаче, че Лазов пропусна в разказа си четвъртият изпълнителен директор- Орлин Русев, който от обвиняем, за разлика от другите трима, стана свидетел.
 
Георги Христов бил претърпял по думите на свидетеля Лазов "пълна метаморфоза" - от пунктуален юрист, който единствен смеел да казва "не" на Василев, започнал да подписва без дори да поглежда книжата.
 
Илиан Зафиров пък подписвал документите на банката с "аристократична досада", без да чете написаното.
 
 На Александър Панталеев Лазов му бил предлагал пари, за да си купи "поне един костюм и да си оправи зъбите". Той изглеждал толкова зле, че излагал банката.
 
И тримата, по обясненията на Лазов, изпитвали страх и ужас от Василев и дъщеря му Радосвета, която в този период вече заема ръководен пост в банката. Баща и дъщеря не спирали да обиждат и унижават служителите си, обясни още Лазов.
 
Свидетелят изнесе данни и за това, че в периода 2011-2014-та пари е получавала освен TV7 и вестник "Банкер", към който са текли също големи суми пари, за да се изгради положителен образ на Кооперативна търговска банка.