София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Къде и колко валя вчера?

Проливен дъжд с градушка удари София

6 годиниОбщество 50 Боряна Райчева

Проливен дъжд и градушка удариха вчера София и още няколко града в страната.

Бурята в столицата бе придружена и от силен вятър и гръмотевици. Градушка с големината на лешник падна в кв. "Младост" 3, ж.к. "Дружба" и в района на бул. "Цариградско шосе“. Най-проливен дъждат бе в районите „Кремиковци“, „Искър“, „Слатина“, „Витоша“.

Екипи на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" реагираха на множество сигнали за наводнени улици, мазета, приземни етажи и дворове, както и за паднали дървета след интензивните валежи в страната.

До 19.30 часа снощи столични пожарникари са се отзовали на около 15 сигнала. Екипи на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ се отзоваха на сигнали за завиряване в район „Искър“ и „Слатина“, както и за паднали клони.

Пожарникарите от Пловдив, Пазарджик и Пещера са се отзовали на общо 10 сигнала, толкова са и сигналите в Чирпан.

След интензивните валежи в Перник в пожарната служба са постъпили към 25 сигнала. Десетки автомобили бяха блокирани в пернишкия кв. "Изток" заради придошла вода от проливния дъжд.

В Хасково и Димитровград, където дъждът е бил придружен със силен вятър, са получени четири сигнала за паднали дървета.

Няма данни за бедстващи и пострадали хора, съобщиха от МВР.

Проливният дъжд в Бургас пък отложи откриването на Фестивала на пясъчните скулптури в морския град.

Самите фигури са в сравнително добро състояние, но около тях се е събрала много вода и затова от общинската администрация са решили да изчакат с рязането на лентата, докато изсъхне теренът.

Днес ни очаква предимно слънчево време. Кратки превалявания, придружени с гръмотевици са възможни в следобедните часове над Източна България и в планинските райони.