София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Къде отиват парите за здраве?

Ангелина Бонева: Плащаме заплати на некадърници

6 годиниЗдраве 2 Боряна Райчева

Защо управляващите отказаха да дадат на майките на деца с увреждания, парите които искат? Къде отиват парите от Здравната каса и какви хора стоят на ръководни постове в българското здравеопазване?

„Ние плащаме заплати на некадърници“, това каза за предаването „ЕвроДикоф“ на телевизия Евроком Ангелина Бонева, член на УС на Центъра за защита правата в здравеопазването.

„Парите не се разходват по прозрачена начин, не се менажира по прозрачен начин, назначават се абсолютни некадърници, които да решават как и при какви условия ще живеем. Накрая преиначават изказаното от хора като нас и си следва безвремие и липса на вяскакъв вид наказание към некадърниците в тези държави“, поясни Бонева и подчерта, че средства за диагностика и профилактика за българските граждани изцяло липсват.

„България отказва 11,5 години да синхронизира законодателството си спрямо европейските практики. Това е реално отказ от справедливост, от правосъдие, от стандарт на живот и при всичко положение обществото страда“, подчерта тя и иронизира: „Ние сме най-богатата държава. Ресурсите за крадене не свършват повече от 100 години“.

„Как може най-осъжданият министър Гайдарски да стои в редиците на комисията по здрвеопазване в парламента?“, запита Ангелина Бонев. По думите й системата в здравеопазването е поточна линия, а в същото време за директори на държавни болници, се назначават директори по партийна квота, които не са научени да реализират печалба.

„Сляп ли е съдът – няма съдебна система, която да вкара зад решетките този, който е навредил на държавата“, подчерта още Бонева.