София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Към България : изпращате съвременни роби в Италия

Матео Салвини : „смърт заради трудова експлоатация“

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Драматичната катастрофа с микробус с българска регистрация в италианската област Пулия, при която загинаха 12 души, провокира гнева на италианския министър на вътрешните работи. Матео Салвини предупреди официално, че ще се обърне към българските и румънските власти заради големия приток на незаконни сезонни работници от тези страни. Това стана по време на срещата му в град Фоджа с мигранти, които работят в земеделието. Проблемите с мигрантите са толкова голям, че в разговорите на място се включи и италианския премиер Джузепе Конте.

Заканата на Матео Салвини е по повод катастрофата на български бус в Италия, при която загинаха 12 души. Преди ден , на 7 август автобус с ъблгарска регистрация и български шофьор катастрофира край граф Фоджа. Микробусът се е ударил челно в камион. Загинали са 12 души и българския шофьор. По данни на местните власти жертвите са сезонни селскостопански работници от африкански произход, които са се прибирали от работа. Други трима души са ранени.

"Зад тези смъртни случаи има трудова експлоатация", коментира премиерът на Италия Конте, а вътрешният министър добави, че такива трагедии са следствие от нелоялна конкуренция на външна продукция, задушаваща селскостопанските италиански производители.

Матео Салвини е категоричен, че от България и Румъния има приток на съвременни роби и съобщи, че вече са конфискувани няколко микробуса с българска регистрация без застраховка. Тъй като и България и Румъния са членки на ЕС, Салвини щял да се обърне към съответните си колеги в Брюксел за съдействие по въпроса. Засега реакция от българската страна няма.