София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Кънев: Трябва да се освободим от паразитизма на партийната номенклатура

„Предлагаме най-смелата програма в българската политика в момента"

7 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

За освобождаване от „паразитизма на партийната номенклатура, която е почти една и съща в продължение на 70 години“, призова председателят на Нова Република Радан Кънев в предаването на „Панорама" на БНТ .

„Не стига че сме най-бедните, но и процентът отделян за образование е най-ниският. Той е 3,3% при средноевропейско 5,6. Това задължително трябва да се коригира. И е прекрасно, че след 10 години доминация на политическата сцена, ГЕРБ разбраха, че не може образованието да не е приоритет. Ако нямаш качествено образование, нямаш качествен пазар на труда, нямаш качествени иновации и развойна дейност. Нямаш качествен диалог с околния свят. И непрекъснато обедняваш, което става в България.“

За следизборните коалиции Радан Кънев коментира, че „За да се разбереш, трябва да си наясно къде си – алтернатива ли си, патерица ли си, украса ли си, какво си. Ние сме алтернатива, ние влизаме в битка и предлагаме най-смелата програма в българската политика в момента".

Радан Кънев припомни за предложения от Нова Република Пакт за растеж без корупция с няколко мерки, около които да се събере критично мнозинство.

Първата е конституционна промяна, която да въведе пълноценния румънски модел в българската прокуратура. Включително със заместник главен прокурор и дирекция срещу корупцията, както и със заместник главен прокурор и дирекция срещу тероризма, закриване на НСО в сегашния му вид на някакъв антураж на политици и превръщането му в служба към този заместник главен прокурор за борба с тероризма.

"На второ място предлагаме смела децентрализация на българското общество. И казваме точно: до края на мандата 50% от данък общ доход и 50% от данък печалба да останат в общините. Малко под 3 милиарда лева към днешна дата, доста повече ако се поддържа добър икономически ръст. Предлагаме ДДС да спадне за храни, основни качествени храни, на 9%, както направиха румънците и нищо не загубиха в бюджета. Предлагаме за лекарствата, учебниците и книгите ДДС също да спадне на 9%. Разумна мярка, която ще облекчи най-бедните хора, ще оживи в голяма степен пазара в България и ще насърчи българското производство.“

Председателят на Нова Република вижда най-големия риск за България в кризата на Европейския съюз, която е непредвидима като развитие към момента и кризата на НАТО, особено кризата на южния му фланг с нестабилна Турция.