София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кунева представи зам.-министъра си – „с биография колкото роман“

МОН дава 700 хил. евро за учители на ромски деца

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Млади кадри – обучавани да преподават на ромските деца. Това предвижда МОН като част от стимулиране на навлизащите в системата преподаватели. Практиката ще се извършва в т.нар. рискови групи ученици и ще продължава 1 година.
140 души, които не са учителите ще имат възможност да получат магистърска степен, докато обучават деца от ромски произход.

Общият бюджет на проекта е 700 хил. евро, като малко над 500 хил. евро ще бъдат отпуснатите средства от Европейската комисия. Целта на програмата е рисковите общности да се свиват докато не изчезнат напълно. По проекта на МОН младите преподаватели ще могат да кандидатстват от 15-и май. По думи на Кунева практиката се прилага в още 5 страни от Европа.
Просветният министър представи и новия си заместник – проф. Иван Димов, който идва на мястото на напусналия Николай Денков.

Проф. Димов е досегашен председател на „Информационни и комуникационни технологии“ към БАН, автор на редица математически модели в икономическата област и международен оценител на проекти за НАТО. Той ще се заеме с ресор „Висше образование“ към министерството.

"Ще се опитам да работя за интегритета между висшето образование, науката и иновациите.", допълни още Димов.

Пред проф. Димов е и задачата за завършване на Закона за академичния състав, довършване на оценката на показателите за университетите и Националната пътна карта за научната инфраструктура.