София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кунева призова да бъдем внимателни при закупуването на бележниците

Министърката и КЗП провериха търговски обекти на "Славейков" в столицата

8 годиниОбразование 1 Боряна Райчева

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева призова родителите да бъдат внимателни при закупуването на бележници. След сигнали, че в търговската мрежа все още се продават стари ученически книжки, съдържащи графата „Забележки“, тя заедно с председателя на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов направиха проверка на площад „Славейков“ в столицата.

Министър Кунева обърна внимание на проблемите с помагалата. Тя заяви, че това не е нещо, върху което Министерство на образованието и науката има контрол. От министерството утвърждават допустимостта на учебниците, учебниците на свой ред биват избирани от учителите, а помагалата не зависят от тях.

Кунева заяви, че МОН е отворено за съвети от граждани. Тази година ще бъдат въведени обществените съвети към училищата.

При проверката бяха проверени само 2 сергии, на които продаваха ученически книжки. При първата не бяха констатирани нарушения. При втората продавачката заяви, че продава бележници, но новите са свършили. На тезгяха бяха изложени само бройки от старите ученически книжки и търговецът отрече да ги предлага на клиентите. Проверяващите от Комисията съобщиха, че ще бъде отправено предупреждение към търговеца и при второ констатирано нарушение ще следват санкции.

На въпрос на журналисти по какъв начин е избрана фирмата, която печата новите ученически книжки, Кунева не даде отговор.