София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кьовеши с право да напуска Румъния и да дава изявления

Прокурорът беше част от румънската антикорупционна агенция

пропускане
5 годиниПравосъдие 1 Боряна Райчева

Румънският върховен съд върна всички отнети права на прокурор Лаура Кьовеши. Решението е взето, след като редица европейски представители застанаха в подкрепа на прокурора.
Кьовеши е фаворит на Европейския парламент за поста на главен прокурор на ЕС. Тя е разследвана от Отдела за разследване на престъпленията в съдебната система в Румъния по обвинения в злоупотреба със служебно положение, получаване на подкуп и лъжесвидетелстване. На трето изслушване в съда на нея бяха повдигнати криминални обвинения, които доведоха до наложения й съдебен контрол. След края на разпита тя заяви, че това е мярка, чиято цел е да й затворят устата.
В сряда обаче Европейската комисия предупреди Румъния да спре да ревизира антикорупционните реформи. Също така подчерта, че ще предприеме бързи действия, ако реши, че Букурещ не спазва върховенството на закона. Въпреки оплакванията на Съдийската секция на Висшия съвет за натиск от страна на ервопейски представители, всички обвинения срещу Кьовеши бяха вдигнати.
Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни съобщи, че Лаура Кьовеши остава кандидат и продължава да се радва на уважението на Европарламента.
Лаура Кьовеши беше част от румънската антикорупционна агенция. Тя се превърна в символ на борбата с корупцията по високите етажи на властта в Румъния. Миналата година тя беше принудена да напусне постта си под натиска на управляващата в Букурещ социалдемократическа партия.
Напомняме, че на 28 март съдът поиска съдебен контрол, който включва забрана за изява пред медии, практикуване на професията, както и изяви пред медии.