София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Кьовеши: В страна от Югоизточна Европа крадат пари от еврофондове

България или Гърция?

пропускане
5 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

"Ние сме патриоти, не крадем от националните си пари, крадем само еврофондове" - това заявил прокурор от Югоизточна Европа пред Лаура Кьовеши по време на среща на най-високо ниво на прокурори от региона. Това разказва румънката, водещ кандидат за новия пост прокурор на ЕС, в интервю за в. "Файненшъл таймс".
Кьовеши, която беше шеф на специалната прокуратура за борба с корупцията в Румъния, отказва да посочи държавата, от която е колегата й, направил скандалното изказване. В Югоизточна Европа има само три страни, членки на ЕС – България, Гърция и Румъния, но цитираният прокурор не бил от Румъния.
Според нея съгражданите й са необразовани по отношение на корупцията и борбата с нея. "Бях много изненадана, когато казах на студенти, че ако дават пари на преподавател, за да си вземат изпита, това е престъпление", тъй като те не знаеха, че е така. Това е липса на образование", споделя Лаура Кьовеши.