София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

КУПУВАМЕ БИЛЕТ ЗА ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ ПРЕЗ СМАРТФОН

ПРИЛОЖЕНИЕТО СЛАГА КРАЙ НА ОПАШКИТЕ ПРЕД ГИШЕТАТА ЗА БИЛЕТИ

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

От септември в Бургас ще можем да си купуваме билет за градски транспорт през смартфона, а до края на годината и в София.

Съоснователят и изпълнителен директор на софтуерната компания, разработила приложението Tickey Димитър Димитров заяви, че то ще бъде безплатно и е достъпно на два езика – български и английски.
Приложението ще позволява да платим билета мобилно с дебитна или кредитна карта. След това ще получим потвърждение с номера на билета. Със специални устройства, контрольорите ще проверяват документа за пътуването. Димитров допълни още, че ако падне батерията на телефона ви, билетът пак ще може да бъде разчетен като валиден.
Приложението не изисква никакви инвестиции от страна на общините и позволява мониторинг в реално време. Благодарение на него ще се сложи край и на опашките пред автоматите и гишетата за билети. Освен това вече няма да е извинение за пътниците, че няма откъде да си купят билет за пътуване.
Проучванията показват, че около 1460 дървета се унищожават годишно за производство на хартиени билети в средно голяма европейска столица, затова приложението ще има благоприятно въздействие върху околната среда.