София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Купуваме рибата за Никулден на стари цени

Потребителите доволни, че няма повишение

7 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Рибата е неизменна част от трапезата на Никулден. В навечерието на празника търсенето й е все по-засилено. При избирането на прясна риба е важно да знаем, че трябва да бъде със свежа, лъскава повърхност. Хрилете трябва да са розово-червени до тъмно-червени при рибите с по-тъмно месо. Когато се среже коремната кухина на рибата костта не трябва да се отделя лесно, съветват експертите. А тази година търсенето е традиционно.

По традиция на никулденската трапеза трябва да присъства пълнен шаран. Неслучайно той е най-търсен на пазара, казват потребителите и не се оплакват от цените.

И да не забравяме, че според старите поверия трябва най-големите люспи от шарана да се сложат в портфейла - за да носи пари през цялата година. Костите пък не изхвърляме, а закопаваме в земята или пускаме в течащи води - за да се умножи семейството и да има благополучие.  Дали ще спазим старите традиции или не е решение на всеки. Най-важното е да имаме един хубав Никулден!