София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

"Купуването на F-16 не зависи от българското правителство"

Това заяви в предаването "Делници" политическият анализатор Николай Марков

5 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

"Точно тази покупка на самолетите F-16 не зависи от българското правителство.", това заяви в предаването "Делници" политическият анализатор Николай Марков.
 
По думите на експерта, в контекста на участието на България в общата система за сигурност на НАТО и в контекста на всички анекси към договора за членство към тази военна общност, ние нямаме много ходове.
 
На въпроса дали тези самолети не са прекалено скъпи, бившият служител на НСО припомни, че преди е имало и договори за закупуване на фрегати, които не са били на по-ниска цена.
 
Марков обърна по-сериозно внимание на въпроса дали изтребителите, които ще получим ще разполагат с необходимите възможности, за да се използват през следващите 50 години, като обясни, че той самият скептичен.
 
Анализаторът коментира и темата с намаляването на населението у нас, като заяви смело, че противно на официалните данни, в България в момента живеели 4 300 000 души. По думите му, за да се промени това, трябва спешно да се създаде план за излизане от кризата, какъвто обаче не се очертавал.
 
Именно демографската криза била действителната заплаха за страната. Колко до изтребителите, експертът прогнозира закупуване на нови бройки само до две години.