София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Курц е свален от поста си като канцлер

Националният съвет на Австрия гласува недоверие

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Националният съвет на Австрия (долната камара на парламента) гласува недоверие на австрийския канцлер Себастиан Курц и на цялото правителство на републиката във връзка с правителствената криза на фона на оставката на бившия вицепрезидент Хайнц-Кристиан Страше. Гласуването на депутатите в подкрепа на това решение се проведе в понеделник. За първи път в съвременната история на втората Австрийска република се проведе вота на недоверие към канцлера и неговото правителство.
Депутатите от опозиционната Социалдемократическа партия на Австрия подадоха предложение за вот на недоверие. Тя беше подкрепена от партията „Сега-Пилз“ и от дясната австрийска партия на свободата, която беше изоставена от правителството, след като Себастиан Курц отказа да продължи сътрудничеството си с нея в коалиционното правителство.
Австрия, поради разпадането на коалиционното правителство на Австрийската народна партия (АНП) и австрийската Партия на свободата (АПС), се готви за предсрочни избори за Националния съвет през септември 2019 г. Причината за срива е скандалът около публикуването в медиите на видео с участието на бившия лидер на АПС Хайнц-Кристиан Страше. В сцени, заснети със скрита камера, той и неговият помощник Йохан Гуденус обсъждат с неизвестна руско-жена жена възможността за закупуване на популярната Kronen Zeitung и информационна подкрепа за изборната кампания на APS преди парламентарните избори през 2017 г. в замяна на обещаващ достъп до строителни договори в Австрия. Канцлерът и лидерът на АНП Себастиан Курц обявиха, че заради тези кадри той отказва да сътрудничи с АПС поради подозрение за злоупотреба с власт от страна на партньори. В резултат на това министрите от МТА подадоха оставка.