София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Курц с намерение да си върне поста

На 27 май беше гласуван вот на недоверие към Себастиан Курц

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Подалият оставка австрийски канцлер Себастиан Курц заяви пред Kronen Zeitung, че се надява да оглави правителството на страната отново.
„Австрийците и австрийците ще направят своя избор. Ще имаме новосъздаден парламент и, разбира се, надявам се, че ще имам шанса да продължа да работя за доброто на страната като федерален канцлер. Искам да продължа нашето пътуване - каза Курц в разговор с журналист.
Той също така коментира, че след като е узнал за скандала, той е предвидил своята оставка, но е възмутен, че вотът на недоверие е внесен към цялото правителство на Австрия.
На 27 май долната камара на австрийския парламент гласува вот на недоверие къмСебастиан Курц и неговото правителство. За гласуването гласуваха 52 депутати от Социалдемократическата партия на Австрия, 51 депутати от Австрийската партия на свободата и седем депутати от партията JETZT.