Гледай
на живо

Кърнаре на протест срещу местните роми

Напрежението ескалира след меле в кръчма

Кърнаре на протест срещу местните роми Село Кърнаре се вдига на масов мирен протест, както подчерта един от неговите организатори - Георги ... thumbnail text

Село Кърнаре се вдига на масов мирен протест, както подчерта един от неговите организатори - Георги Димитров, срещу "безчинстващите роми" в селото и незаконните им къщи. 

До ескалиране на напрежението се стигна след масовия бой в местно заведение. 

Неговият собственик - Георги, разказа пред Би Ти Ви, че са празнували абитуриентския бал на дъщеря му, когато вътре влезли местни роми и поискали бира. Той им отказал, но те влезли пак, като този път един от тях носел и нож, който "изпадна от него на излизане", понеже бил "много пиян". 

"След това нападнаха и с вила, и с брадва, започнаха да трошат прозорците....", сподели собственикът на заведението. 

Кметът на селото също се оплака от ромските набези и призна, че е почти безсилен да се справи с тях.

"Крадат, обикалят с 15 коня, мародерстват, задигнаха люцерната", каза кметът. 

Единстветото, което можело да се направи, били да се съставят актове, но те не се плащали. 

Жена от селото каза, че било опасно да се излиза нощем из селото, пък и през деня.

"Ние, възрастните, можем да се справим, но е опасно за децата ни. Нашите деца няма къде да играят. В училището ромските деца чупят прозорците. Окупираха масата за тенис", оплака се жителката на селото. 

Местни хора добавиха, че нямат нищо против ромите, които ходят на работа, а ще протестират срещу другите, които карат на социални помощи, обикалят с каруци по цял ден, носят ножове, влизат по домовете и крадат. 

"Към 300 души живеят в ромската махала. Къщите са незаконни. Как няма да искаме да се разрушат? Ние можем да си плащаме данъците, а те - не, защо трябва да е така?", възмущават се жители на Кърнаре. 

Те очакват всеки момент да получат разрешение от кмета на Карлово за мирен протест срещу ромските набези.