София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кървав ад в търговски център в Тексас

Тръмп определи нападението като „малодушие”

5 годиниКрими 1 Боряна Райчева

На територията на търговски център в град Ел Пасо (Тексас) на 3 август при стрелба, според държавните власти, са загинали 20 души, още 26 са ранени.
Според CBS инцидентът с огнестрелно оръжие е станал в магазин на Walmart. Очевидци разказват, че видяли двама въоръжени мъже и чули най-малко 10 изстрела.
Губернаторът на Тексас Грег Абът каза на пресконференция, че 20 души са убити в резултат на стрелбата. Сред тях, както уточни президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор, трима са мексиканци. Ранени, според тексаските власти, са 26 души.
Полицията потвърди, че стрелбата е довела до "многобройни жертви".
Шефът на пресслужбата на градската полиция подчерта, че разследването на инцидента може да отнеме известно време. "В случай на многобройни жертви и пострадали, всеки от тези случаи трябва да бъде разследван, това може да отнеме около денонощие. Ако се окаже, че това масово убийство, както очакваме, може да продължи по-дълго", обясни той.
Според NBC, във връзка с инцидента е бил задържан един заподозрян - 21-годишният Патрик Крузиус. Друго лице също е задържано, но все още не се съобщава дали е участвало в стрелбата. "Ню Йорк пост" съобщи, че нападателят е въоръжен с АК-47.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп в своя Twitter нарече стрелбата в Ел Пасо „ужасна”.
"Ужасна стрелба в Ел Пасо. Съобщенията са много лоши, има много мъртви", - написа американският лидер. Той добави, че е обсъдил случилото се с губернатора на Тексас Грег Абът, „да обещае пълна подкрепа на федералното правителство“ във връзка с инцидента.
По-късно шефът на Белия дом в друг туит нарече стрелбата в търговския център проява на малодушие. Според Тръмп "няма причини, които биха могли да оправдаят убийството на невинни хора".
Вицепрезидентът Майкъл Пенс написа в Twitter, че е „натъжен от загубата на толкова много невинни животи“.
Едно от първите съболезнования във връзка с инцидента изрази ръководството на Венецуела. "Боливарската република Венецуела изразява искрените си съболезнования и солидарност с хората на САЩ във връзка със стрелбата в град Ел Пасо в щата Тексас, в резултат на което няколко души бяха убити и десетки ранени. Мислите на венецуелския народ са с близките на жертвите", се казва в съобщението на Венецуела. "Венецуелските власти осъждат това и други актове на насилие, насочени към сплашване на обществото."