София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Къщата на Яворов отива на търг

Продават я заради неизплатени кредити

5 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Частен съдебен изпълнител се е заел с организирането на търг за продажбата на къщата на Яворов.

Къщата на Яворов става музей през 1963 г. Една година от живота на Пейо Яворов и Лора Каравелова минава в тази къща на столичната улица „Г.С. Раковски“. Едни я определят като най-щастливата, други като най-трагичната заради нощта, в която Лора се прострелва, а Яворов я последва, но неуспешно – той ослепява. Уредникът на музея - Иво Милтенов я нарича "богата година, наситена с емоции – лични и обществени". Това е времето, в което Пейо и Лора влизат като семейство в новия си дом с всички мечти на поставеното начало.

С имота на Раковски 137 се разиграха множество драми през годините. Сградата е с история, трагична почти колкото любовта на Пейо и Лора. Къщата е реституирана и препродавана многократно.

Къщата е обявена за паметник на културата, но в момента е собственост на Васил Панечев, който я придобива през 2015 година. Оказва се обаче, че имотът е бил ипотекиран няколко пъти от предишните собственици, и Панчев  я наследява със задължения.

Вследствие на необлсужване на кредита, са се натрупали лихви. Преди ден имотът е обявен за публична продан от частен съдебен изпълнител. Причината е неуредени финансови отношения.