София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

КЗК обвинява Енерго-Про и НЕК в злоупотреба

КЗК определи поведението на Енерго-Про и НЕК като антиконкурентно

8 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Комисията за защита на конкуренцията обвини "Енерго - Про Мрежи" АД и държавната НЕК в злоупотреба с господстващо положение.Заради дълго протекли преговори между двете дружества е забавено присъединяването към мрежата на производител на енергия от възобновяеми енергийни източници. Позовавайки се на Закона за защита на конкуренцията, комисията постанови, че това може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите. Продължителни преговори между Енерго-Про и НЕК са довели до недопускането на клиент - в случая ФвЕЦ "Орлова могила", до електроразпределителната и електропреносна мрежа на господстващите предприятия за продължителен период от време.
Комисията за защита на конкуренцията определи поведението на електроразпределителното и електропреносното дружество с като антиконкурентно.
Припомняме, че преди седмица КЗК обвини Енерго-Про за необоснован отказ за сключване на дългосрочен договор за изкупуване на електрическа енергия на преференциална цена, която може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите.