София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

КЗК разследва картела между фирмите за саниране

„Три години реагираме, защото трябваха доказателства“

пропускане
5 годиниИкономика 5 Боряна Райчева

Комисията за защита на конкуренцията започна разследване за картел от фирми, участвали в Националната програма за саниране по сигнал от кмета на Търговище, заяви пред bTV директорът на дирекция "Антитръст и концентрации" в антимонополния орган Ирина Тагаринска.

„Всъщност, те не са се конкурирали ценово, распределили са кой да участва за съответния обект като съответният участник дава максималната цена, която е била по рамковото споразумение. Това е“.

Тя призна, че сигналите се подават от три години насам, но едвам наскоро е започнло реалното разследване.

„Нужно е да се получи съдебно разрешение, все пак. Трябва да се обосноват доказателствата, с които разполагаме. Да има достатъчни основания за такава проверка на място. След което е нужна и сериозна техническа подготовка. И след това се провеждат проверките на място, бяха проведени три в град София“.

Схемата със санирането действала на територията на три общини - Пловдив, Търговище и Гоце Делчев. 33 от фирмите действали в Пловдивско.