София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

КЗП има готовност да затваря шумни заведения по морето

Председателят на Комисията обещава редовни проверки на туристическите обекти

7 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

По време на българското председателство на ЕС през април в София ще се съберат представители на всички европейски потребителски организации. Това каза в предаването „Резонанс“ на телевизия „Евроком“ председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Според Маргаритов в последно време потребителите са по-активни в отстояването на правата си и това води до положителни промени в поведението на търговците.

Той коментира, че през лятото дейността на Комисията ще бъде фокусирана върху туристическия бранш и вече са извършени превантивни проверки, главно на обекти, при които през миналия сезон са били констатирани проблеми.

Председателят на КЗП посочи, че в момента добрите резултати на туризма се дължат в голяма степен на геополитически причини, а за да се задържат те, трябва да се подобри качеството на услугите.

Маргаритов съобщи, че Комисията заедно с други институции ще предприеми масирани проверки по туристическите обекти по морето за спазване нормите за шум, като заведенията, които не се съобразяват с разпоредбите, ще бъдат санкционирани.

При системни нарушения ще бъдат и затваряни обекти, каза още Димитър Маргаритов.