София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

КЗП: Потребителите са естествен регулатор на пазара

Все по-често се обръщат с жалби и сигнали към комисията

8 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

„Потребителите са естествен регулатор на пазара“, заяви председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов на форум, на който се отчете работата на комисията през изминалата година. „Получили сме над 20 хил. жалби и сигнали, една сериозна цифра“, допълни той.

Като основен приоритет за миналата година беше представен активния диалог с търговците заради голямото значение на тяхното коректно и лоялно поведение. Постигната е и активна комуникация с регулаторните органи, нужна за все по-малко нерешени случаи. Наблюдава се намаляване на общия брой нарушения с 10%.

Основната цел на комисията за предстоящата година е активната работа със социално уязвимите граждани – пенсионери, ученици, деца. „Подчертаваме, че децата също са потребители“, заявяви Маргаритов. Засилена ще бъде и работата в сферата на онлайн търговията. В България този сектор набира сили и голяма част от обществото се информира именно пред компютъра. Засиленото сътрудничество с търговците отново ще бъде от огромно значение, особено внимание ще се обърне на малките и средните предприятия.

Участници във форума бяха също членовете на Комисията Константин Арабаджиев и Константин Райков.