София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

КЗП санкционира онлайн търговци за нелоялни практики

Сайтовете са подвеждали с фалшиви намаления и неспазени срокове за доставка

7 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Сред най-често срещаните нелоялни практики при онлайн търговците са фалшивите намаления и неспазените уговорки за срока или цената на доставките. За това предупреждава Комисията за защита на потребителите.

Поводът са едни от последните влезли в сила произнасяния на контролния орган във връзка с подобни случаи.

Един от примерите е онлайн магазин за облекла megz.eu, който в редица случаи не е доставил поръчките в срок. За кратък период от време няколко клиента на търговеца са подали оплаквания в КЗП, че покупките се бавят повече от месец, въпреки че в условията за доставка е посочен срок до пет работни дни. В жалбите си потребителите посочват, че са предпочели този сайт поради по-краткото време за получаване на покупките и прилагат документи, удостоверяващи забавянето.

Електронният магазин www.printed-bags.net пък е заблуждавал клиентите, че при пазаруване на стойност над 100 лв. доставката е безплатна до всяка точка на страната. Жалба на потребител и последвалата я проверка на контролния орган установяват, че търговецът не спазва въведените от самия него условия, които несъмнено имат за цел да му дадат приоритет пред потенциалните клиенти спрямо конкуренцията. В конкретния случай потребителят е закупил артикули за 109,44 лв., но въпреки това е заплатил такса за куриерската услуга в размер на 24,23 лв., която фигурира и в товарителницата.

Друга забранена и санкционирана от КЗП нелоялна практика е на онлайн търговеца "ОПТИМА МКБ" ЕООД (www.apteka-optima.com), който е подвеждал клиентите си с фалшиви отстъпки за козметика и хранителни добавки. Промоциите привличат потребителите и ги изкушават да правят по-големи покупки. Това се случва и с дама, която поръчва три броя от един вид шампоан, тъй като забелязва, че е намален от 35,59 лв. на 21,30 лв. Ден след като получава писмено потвърждение от търговеца за доставка на избраните артикули на обща стойност 63,90 лв., е информирана по телефона, че поръчката ще струва 106,77 лв. Изтъкнатата причина е, че складовата наличност на козметичния продукт е изчерпана и той може да бъде доставен на редовната му цена. В това поведение на търговеца експертите съзират користна цел потребителят да бъде спечелен с по-ниска цена и впоследствие убеден да потвърди поръчката при новите, макари по-неизгодни за него условия.

Повторни проверки установиха, че търговците са отстранили нарушенията. Независимо от това на всеки от тях са наложени предвидените в закона санкции – от 1000 лв. до 30 000 лв., които дружествата обжалват.
През 2016 г. КЗП е забранила близо 300 подобни на тези и други нелоялни търговски практики в различни сфери на икономиката.