София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Лаура Кьовеши е главният прокурор на ЕС

Кьовеши беше подкрепена от 17 от 22-те членове

пропускане
4 годиниПравосъдие 30 Боряна Райчева

Корепер, изпълнителният орган на Европейския съвет, съставен от постоянни представители в Европейския съюз, гласува да подкрепи бившия шеф на борбата с корупцията в Румъния Лаура Кьовеши като първи ръководител на новосъздадената прокуратура на ЕС.

Кьовеши беше подкрепена от 17 от 22-те членове на институцията, които гласуваха на заседание в Брюксел. След като преди това получи подкрепата на Европейския парламент, назначаването на Кьовеши на новия пост вече е сигурно.

„Ролята на главния прокурор на Европа е от съществено значение в борбата с измамите и корупцията в ЕС и ще бъде засилена с целостта, опита и решителността на Лаура Кьовеши“, заяви Саския Брикмонт, френски евродепутат.

Разглеждана от повечето хора в Румъния като морален компас на страната, назначаването на Кьовши ще бъде тежък удар за правителството в Букурещ, което проведе дълга кампания, за да попречи на бившия шеф по борбата с корупцията да получи работа в ЕС.

По време на престоя си като ръководител на румънското отделение за борба с корупцията, Кьовеши ръководеше наказателното преследване на хиляди корумпирани политици. Кметове, депутати и дори бивши премиери бяха признати за виновни за корупция и осъдени на затвор, преди тя да бъде освободена през юли 2018 г. от румънското правителство.