София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Лавина затрупа хотел в Австрия

От снежните бури в Европа загинаха 7 души

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Обилен снеговалеж засегна части от Европа, като доведоха до смъртта на най-малко седем души. Очаква се снежната буря да продължи да вилнее в Австрия и южните части на Германия, като се очаква снежната покривка да се увеличи с нови 50 см сняг, на фона на натрупаните през миналата седмица 300 см.

Няколко региона в Австрия обявиха извънредно положение, тъй като снегът блокира пътища, железопътни линии и остави редица ски курорти затворени.

На север от австрийската граница, в германската провинция Бавария, много училища са затворени и железопътните услуги на много линии са отменени.

Предупрежденията за лавина са активни в повечето алпийски райони на държавата, а град Мисбах обяви извънредно положение в понеделник.

Постоянният снеговалеж и ледените пътища доведоха до пълно спиране на 35 километра магистрала в Баден-Вюртенберг до рано сутринта в четвъртък, принуждавайки стотици шофьори на камиони и автомобили да пренощуват на пътя.

Давос, Швейцария, където много световни и бизнес лидери ще се съберат на годишната среща на Световния икономически форум в края на месеца, отчете близо 63 см сняг.

Няколко ски станции в районите на Щирия, Горна и Долна Австрия също трябваше да затворят, поради опасност от лавини.

Като цяло в по-голямата част на Австрия е обявена най-високата степен на лавинна тревога, тъй като седем скиори и туристи са починали от миналата събота досега, а двама туристи са изчезнали. Повечето от жертвите са загинали от лавини.

Междувременно лавина в североизточна Швейцария влезе в ресторант на хотел в четвъртък. По пътя си лавината е помела повече от дузина превозни средства. Говорител на полицията каза, че нито един от гостите на хотела не е изчезнал. Трима туристи са ранени и са откарани в  болница. Операциите по издирване и спасяване на затрупани продължават.