Гледай
на живо

Лавров: Намесата на САЩ относно "Северен поток 2" е безцеремонна

САЩ силно се противопоставят на новия газопровод

Намесата на САЩ в изпълнението на проекта за газопровод „Северен поток 2“ е безцеремонична и обезпокоителна. Това съобщи руският външен министър Сергей Лавров на среща с членове на Международния съвет за сътрудничество и инвестиции.
Руският външен министър припомни, че Европейската комисия, след като първоначално е получила правно становище, че "Северен поток 2" по никакъв начин не нарушава газовата директива, е направила всичко, за да измени този документ, който поставя зад гърба си правила за вече направени инвестиции.
Проектът "Северен поток - 2" включва изграждането на два газопровода с общ капацитет от 55 милиарда кубически метра годишно газ от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия. Разходите за строителство се оценяват на 9,5 милиарда евро, пускането на газопровода се очаква преди края на тази година.
САЩ силно се противопоставят на новия газопровод от Русия към Европа. Вашингтон многократно е заплашвал да наложи санкции на проекта и неговите европейски участници. Според руските власти това може да се дължи на опит за увеличаване на доставките в Европа на американски втечнен природен газ, който е значително по-скъп от руския газопровод.