София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЛАВРОВ: НЕ ЦЕЛИМ ОГРАНИЧАВАНЕ НА ОТНОШЕНИЯ С БЪЛГАРИЯ

ТРАНЗИТЪТ НА РУСКИ ГАЗ КЪМ ЕС Е НЕНАДЕЖДЕН, ДОБАВИ ВЪНШНИЯТ МИНИСТЪР

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Украинският транзит на руски газ към Европа е ненадежден и в ЕС разбират необходимостта от осигуряване на преки доставки на руски въглеводороди. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на годишната пресконференция за изминалата 2015 година. Изказването му беше продиктувано от въпроса за спирането на „Южен поток“. Лавров добави, че Русия никога не е била инициатор на намаляване на икономическите или каквито и да било отношения с България Външният министър подчерта, че не може да се чака промяна в настроенията на Брюксел относно „Южен поток“, като от руска страна е започнало търсенето на алтернативи. Той беше категоричен, че Европа се нужда от руски газ, а украинският транзит не е надежден.


Припомняме, че през 2014 година Русия обяви, че се отказва от проекта „Южен поток“, заради неконструктивната позиция на ЕС. Лавром коментира, че ЕК е трябвало съвестно да си върши работата, за да гарантира енегрийната сигурност на Европа, а не да мисли геополитически игри. Той припомни и тясната културна и историческа връзка между Русия и България. Той коментира и развитието на отношенията между двете страни в областта на образованието. По думите му, Русия възнамерява да увеличи броят на български студенти, учещи на нейна територия. Лавров коментира и други външно политически теми, сред които засилването на военния потенциал на НАТО край руските граници.