София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Лавров определи идеалния резултат от срещата Путин-Тръмп

Необходимо е размразяване на каналите за комуникация, смята той

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров определи какъв би бил идеалният резултат от срещата на върха между руския и американския президент. В навечерието на срещата, той подчерта, че е необходимо размразяване на каналите на комуникация между Вашингтон и Москва по ключови въпрос.

Първата пълноформатна среща между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп ще се проведе на 16 юли в Хелзинки.

"Идеалният резултат от срещата на върха би бил, ако се постигне съгласие да се използват всички канали по въпросите, по които имаме разногласия. Да видим дали можем да намерим общ език по тези въпроси, както и да се идентифицират проблемите, в решаването на които можем да си сътрудничим ползотворно в интересите на двете страни и на международната общност, заради стратегическата стабилност ", каза Лавров в интервю за RT.

Според ръководителя на руското външно министерство повечето от каналите за комуникация, създадени между Москва и Вашингтон през годините, са замразени по такива важни въпроси като тероризма, енергетиката, трафика на наркотици, киберсигурността и регионалните конфликти.

Министърът припомни, че сега руските и американските военни и дипломати провеждат само случайни срещи, главно в Сирия.

"Ние също имаме канал в Украйна: Помощник на президента Путин и специален представител на САЩ - се срещнаха на няколко пъти, но никой не вижда напредък, тъй като на всяко свое заседание нашите американски колеги се отклоняват от споразуменията. Но продължаваме усилията си и се надявам, че ще обсъдим този въпрос в Хелзинки ", каза Лавров.

По-рано асистент на руския лидер Юрий Ушаков заяви, че срещата на високо равнище в Хелзинки ще помогне да се възстанови приемливо ниво на доверие между двете страни. Той обяви, че срещата между Путин и Тръмп ще започне в 13 часа, а двете делегации са се договорили да няма ограничение във времето на разговора между двамата президенти.

След срещата ще има работен обяд за двете делегации, на който ще присъстват президентите на САЩ и Русия.

На свой ред прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков отхвърли възможността за договаряне по време на срещата и отбеляза, че няма ясен дневен ред.