София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Лавров: Промяната в ръководството на ЕС дава „нов старт“ в отношенията с Русия

Вече са осъществени контакти с новото ръководство на Европейския съюз

4 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Промяната на ръководството на ЕС след изборите дава възможност за възобновяване на отношенията с Русия. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в статия "Европейски съседи. ЕС-Русия: Тридесет години отношения", публикувана в сряда в "Российская газета".
„Началото на следващия институционален цикъл в ЕС обективно отваря възможността за„ нов старт в нашите отношения“, каза министърът. Според него това е повод за сериозна мисъл за това, „кои сме един за друг в бързо променящия се свят“.
Според министъра вече са осъществени контакти с новото ръководство на Европейския съюз и динамиката на двустранните отношения с повечето държави на съюза се е засилила.
Той изрази надежда, че ръководството на ЕС ще разчита на предписанията на велики европейски политици, по-специално Шарл дьо Гол и Хелмут Кол, за "общоевропейски дом". Според Лавров изкуствените ограничения на сътрудничеството в името на нечии геополитически интереси отслабват икономическото положение на Европа, а не решават проблеми.
Ръководителят на руското външно министерство припомни, че Русия и Европейският съюз остават най-големите търговски партньори и съседи, които са в състояние да понесат отговорност за сигурността и стабилността в Евразия.